Férfiak nemzőképességének vizsgálata

Azzal, hogy az első gyermek vállalása későbbre tolódott és a párok mindkét tagja közelebb áll a 35 évhez, mint a 30-hoz, jelentősen csökken az esélyük arra, hogy aktív együttlét mellett, egy éven belül gyermekük szülessen. Ha ilyenkor derül csak ki egy egészségügyi probléma a férfinél (is), akkor annak kivizsgálása és korrigálása jelentősen hátráltathatja a tervezett családalapítást, pedig a problémák megelőzésében nagyon sokat segítene, ha – ahogy a nők az éves nőgyógyászati szűrésre mennek – a férfiak is rendszeresen járnának andrológushoz vagy legalább spermaanalízisre.

1. A férfiak nemzőképességének kivizsgálása a spermaanalízissel kezdődik
Mintaadás

Ideális esetben a mintaadás az intézet mintaadó helyiségében történik, intim, szeparált környezetben, ügyelve arra, hogy ügyfeleink minél komfortosabban érezzék magukat.

Akinek a helyszíni mintaadás, ennek ellenére, bármely okból nem felelne meg, otthonról is hozhat gyógyszertári tárolóedényben mintát. Akárhol is történik a mintaadás, nagyon fontos, hogy a előtte minimum 3 – maximum 5 napos szexuális önmegtartóztatás szükséges, mert ennél hosszabb idő esetén a spermiumok motilitása (mozgékonysága) jelentősen leromlik, ha pedig rövidebb, akkor a spermiumok száma lesz kevés.

Spermaanalízis

Az analízis során meghatározásra kerül az ondó térfogata, pH-ja, viszkozitása, a spermiumok száma, mozgékonysága, morfológiája és a sejtek életképessége. Az ondó minta számítógéppel támogatott mikroszkópos analízise (CASA) lehetőséget teremt a spermiumok mozgásának precíz felmérésére és kiértékelésére is.


2. Szakorvosi vizsgálat
Spermaanalízis eredményének értékelése

Az analízis eredménye és annak szakszerű értékelése kulcsfontosságú a további vizsgálatok szempontjából. A laikus kiértékelést segítő táblázatok elérhetők az interneten, de - mint ahogy a vérképét sem a beteg értékeli ki, ugyanúgy - a spermaanalízis értékelése is több annál, mint számok viszonyítása elméleti határértékekhez.

Az eredmény alapján kiegészítő vizsgálatok elvégzése is szükségessé válhat, amelyek általában igen költségesek, így a szükségességüket érdemes szakorvosra bízni, mint ahogy - ebben az esetben is - az eredmények értékelését is. A teljesség igénye nélkül a következő vizsgálatok jöhetnek szóba:

mikrobiológiai vizsgálatok ondóból

spermium funkcionális vizsgálatok ondóból (pl. reaktív oxigéngyökök vizsgálata (ROS), vagy DNS töredezettség vizsgálata)

akroszóma reakció vizsgálata

ondó IL-6, IL-8 tartalmának meghatározása

hormon vizsgálatok vérből

genetikai vizsgálatok vérből

immunológiai vizsgálatok vérből, ondóból (MAR teszt)

Fizikális vizsgálat

Valahogy ettől félnek a legjobban… egészen pontosan a prosztata vizsgálatától. Szeretnék azonban eloszlatni egy nagy tévhitet: általában nem része a prosztata tapintásos vizsgálata a nemzőképesség vizsgálatának. Indokolatlanul nem tapogatjuk!

A következő dolgok történnek helyette:

"A nemzőképesség vizsgálata egy beszélgetéssel kezdődik: a részletes kórtörténet felvételével. Ennek alapján tudjuk pontosan meghatározni mik azok az eltérések, amik problémákhoz vezethetnek a családalapításnál. Megbeszélésre kerül a spermaanalízis eredménye is és értelmezzük a számértékeket. Ezt követi a fizikális vizsgálat, amikor a külső nemi szerveket megtapintjuk. Ilyenkor szükség lehet a testalkat felmérésére, szőrnövekedési mintázat megfigyelésére, az emlők megtapintására és esetleg a prosztata vizsgálatára is, de csak célzottan, amennyiben ezt indokolttá teszi valamilyen panasz vagy körülmény. A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, legfeljebb enyhe kellemetlenséggel és természetesen odafigyelve a nyugodt légkör biztosítására."

Dr. Szabó Balázs - andrológus, urológus

3. A probléma kezelése

A nemzőképességi zavarok okai igen szerteágazóak lehetnek, ezért kezelési lehetőség is sokféle. Függ a probléma jellegétől, súlyosságától. Befolyásolják a korábbi műtétek, hereleszállási zavar, fertőző betegség (pl.: mumpsz) vagy a szedett gyógyszerek és még sorolhatnánk. A teljesség igénye nélkül alkalmazhatunk: étrend-kiegészítőket, vitaminokat, nyomelemeket, hormonális kezelést és különféle műtéti eljárásokra is szükség lehet.